Новий механізм управління багатоповерхівками — стимул до ефективного управління будинком та підвищення його енергоефективності
Фото: Галина Коноваленко, BAU.ua

Новий механізм управління багатоповерхівками — стимул до ефективного управління будинком та підвищення його енергоефективності

14 січня депутати ВРУ прийняли у першому читанні законопроект «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», згідно якого мешканці багатоповерхових будинків зможуть налагодити ефективне управління спільним майном, йдеться у повідомленні прес-служби Мінрегіону.

За словами заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Андрія Білоусова, законопроектом визначені варіанти способів управління спільним майном у багатоповерховому житловому будинку: створення ОСББ або шляхом передачі усіх чи частини функцій управителю (ФОП або юридичній особі) на підставі договору. Відповідальність та витрати на утримання житлового будинку будуть розподілені пропорційно до частки співвласників у спільному майні.
У законопроекті також закладено норму, за якою найважливіші рішення щодо управління спільним майном (капітальний ремонт, підвищення енергоефективності будівлі тощо) будуть прийматися виключно більшістю голосів співвласників. Запроваджується також процедура проведення письмового опитування співвласників та організації загальних зборів.
Після вступу законопроекту у дію співвласники багатоповерхівок мають протягом одного року обрати метод управління будинком. У разі, якщо співвласники не визначаться протягом року, орган місцевого самоврядування самостійно призначатиме їм управителя.
Як раніше повідомляв директор Департаменту систем життєзабезпечення та житлової політики Мінрегіону Сергій Кушнір, метою нового законопроекту є створення ефективного власника, забезпечення прозорих механізів інвестування у багатоповерхові житлові будинки та докорінна зміна підходу до утримання будинків, спрямована на активне запровадження заходів з енергозбереження.

Нагадаємо, що відтепер повноваження архітектурно-будівельного контролю передано на місця.
Ідентифікатор: 12620