Запроваджено 10-річний мораторій на експорт української деревини
Фото: morguefile.com

Запроваджено 10-річний мораторій на експорт української деревини

05 лютого 2015 року у першому читанні депутати ВРУ підтримали законопроект про введення мораторію на вивезення з україни до інших держав необробленої лісодеревини (законопроект про внесення змін до Закону "Про особливості державного регулювання діяльності суб'єктів підприємницької діяльності, пов'язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів"). Всеукраїнська асоціація деревообробних підприємств розцінює цей крок як реальну можливість відновлення та розвитку галузі, повідомляє у прес-служба Асоціації.

За словами народного депутата Дмитра Добродомова, за останні роки у галузі лісового господарства збільшилась несанкціонована вирубка лісів та продаж необробленої деревини за кордон. Як наслідок, утворився дефіцит сировини для українських деревообробних підприємств, а левова частка доданої вартості переробки деревини осідала за кордоном. В Україні ж підприємства були вимушені скорочувати виробничі потужності та робочі місця.

Прийняття законопроекту про мораторій на експорт лісо- та пиломатеріалів у необробленому вигляді дозволить відновити лісопереробну галузь шляхом переорієнтації експорту кругляку на продукцію більш широкого ступеня переробки, а також збільшити надходження до держбюджету.

Прийняття законопроекту стало можливим завдяки спільним зусиллям Всеукраїнської асоціації деревообробних підприємств, Федерації роботодавців України та групи з 10 народних депутатів — авторів нормативного документу. Асоціація висловлює надію на підтримку законопроекту у другому читанні.

Нагадаємо, що, у свою чергу, українські виробники металоконструкцій шукають нові ринки збуту для власної продукції за кордоном.
Ідентифікатор: 12672