Закон про спрощення ведення бізнесу в Україні: переваги для сфери будівництва
Фото: Галина Коноваленко, BAU.ua

Закон про спрощення ведення бізнесу в Україні: переваги для сфери будівництва

12 лютого поточного року було ухвалено Закон №1580, яким передбачається внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення умов ведення бізнесу. Закон суттєво полегшує підприємницьку діяльність в країні, зокрема, у сфері будівництва, повідомляє прес-служба КБУ.

Під час розробки законопроекту спеціалісти КБУ, поряд із іншими організаціями, вносили свої пропозиції щодо вдосконалення нормативної бази для створення кращих умов ведення бізнесу. Зокрема, мова йде про процес реєстрації та дозвільні процедури у будівельній сфері.

Так, передбачається організація фронт- і бек-офісів, які прийматимуть документи для держреєстрації. Процес реєстрації юридичної особи має тривати одну добу з моменту подання документів. Оплата за адмінпослуги у сфері реєстрації речових прав на нерухоме майно буде диференційованою. Планується створити Єдиний державний адресний реєстр.

Децентралізація полягатиме у тому, що видавати дозвільні документи, здійснювати держархбудконтроль, приймати об’єкти в експлуатацію, а також вирішувати питання з довгобудами відтепер будуть органи місцевої влади. Технічні умови видаватимуть протягом 10 робочих днів (а не 15-30, як раніше).

У Законі зазначено, що замовник будівництва має право встановлювати автономні системи інженерного забезпечення, якщо це не суперечить чинному законодавству.
Комунальні земельні ділянки можна буде придбати на земельних торгах.

Передбачається, що Закон дозволить покращити позицію України у рейтингу Doing Business на п’ять пунктів, а також увійти у двадцятку країн, які мають найкращі умови для реєстрації компаній.

Як раніше повідомлялось, відтепер в Україні запроваджено 10-річний мораторій на експорт вітчизняної необробленої деревини.
Ідентифікатор: 12710