Чи безпечно утеплений Ваш будинок?
Зйомка очевидця
Безопасно ли утеплен Ваш дом?

Чи безпечно утеплений Ваш будинок?

Ще 28 серпня це були красиві багатоповерхівки-близнюки, які щойно збудували для жителів Одеси в курортному районі Аркадія і які стануть ще однією гордістю міста. Але одному з 24-поверхових будинків не судилося стати гордістю Одеси. Тому як вже 29 серпня «Гагарін-плаза» стала не гордістю, а соромом нашого українського будівництва.

Що змусило зайнятися мансардну квартиру на 22-му поверсі однієї з висоток? У чому причина пожежі?
Як прокоментував заступник начальника ГУ Держслужби з надзвичайних ситуацій в Одеській області Орест Фок, головна проблема цих двох 24-поверхових будинків в тому, що вони облицьовані з титульних сторін горючим утеплювачем.
Тепер відзначимо, що державними будівельними нормами від 2002р. було заборонено використовувати як утеплювачі горючі матеріали.

Було б логічним поставити запитання нашим керівникам будівельного бізнесу - чому, не дивлячись на заборону, таки використовуються горючі утеплювачі?
Основна причина цього - низька вартість пінопласту. На жаль, але це факт: будівельні компанії використовують для будівництва будівель (навіть житлових висоток) заборонений пінопласт, замість більш дорогих негорючих утеплювачів.

Тут доречно буде згадати пожежу в Київській багатоповерхівці ЖК Місце мрії на вул. Вадима Гетьмана 30 травня 2013р., коли вночі в частково заселеній новобудові спалахнула пожежа. На вулицю вивели 50 мешканців з 20 квартир. Вигоріло 18 поверхів фасаду елітного новострою. І це була уже не перша пожежа в новобудові. За словами мешканців, раніше вже була велика пожежа в цьому будинку. І щоразу - спалахував пінопласт.

«У нас маленькі діти, ми боїмося тут жити. Як на пороховій бочці. Будемо просити мерію поміняти обшивку», - поділилася мешканка будинку Алла.
За фактом цієї пожежі було розпочато кримінальне провадження за ч.1 ст.275 КК України - "Порушення правил, що стосуються безпечного використання промислової продукції або безпечної експлуатації будівель і споруд".

Те, що пінопласт має властивість займатися, показує недавній випадок пожежі в Броварах.
12 червня в м. Бровари під Києвом на вул. Радистів сталася пожежа на місцевому складі з пінопластом і мінеральною ватою. Полум'ям було охоплено металевий ангар розміром 15х20 м, який використовується як складське приміщення для зберігання мінеральної вати і пінопласту.

Ми розповіли лише про декілька пожеж, які виникли з причини загоряння утеплювача. Тут же можна згадати про пожежу в Сімферополі, коли торговий центр «Вольтмарт» вигорів вщент; пожежа на вежі «Олімп» в «Грозному-Сіті», яка горіла сім годин, перетворившись на величезний смолоскип; пожежа в барі «Хромая Лошадь» в Пермі, під час якої загинуло 111 людей.

Усі ці випадки пожежі мають одну і ту ж причину - загоряння утеплювача.
Відомо, що пінопласт при горінні виділяє велику кількість диму і токсинів. У закритому приміщенні - це гарантована задуха за лічені секунди. (Як це було в клубі «Хромая лощадь»).
Також відомо, що пінопласт використовують при виготовленні напалму та коктейлів молотова. Адже пінопласт при загорянні неможливо згасити, тому він досягає надвисоких температур.

А тепер підіб'ємо підсумок. Незважаючи на заборону, горючі утеплювачі все ж використовуються у будівництві будинків. Будівельні компанії щоразу ризикують при цьому своїми грошима за судовими позовами і, звичайно ж, своєю репутацією. Кожна така пожежа залишає незмивні плями на імені будівельної компанії.

І ось підходимо до кульмінації.
Чому будівельні компанії України, незважаючи на наявність вітчизняного виробника негорючих утеплювачів, продовжують злочинне використання небезпечних для життя людей утеплювачів?
Далеко ходити не будемо. Всім відоме м. Шостка (де виготовлялася кіноплівка «Свема») вже тривалий час має виробника такого абсолютно негорючого утеплювача, як піноскло. У всьому світі цей утеплювач вже визнаний кращим. Чому ж ми досі використовуємо пінопласт? Адже піноскло марки PINOSKLO також доступно за цінами, як і пінополістирол. Може, наші представники будівельного бізнесу просто залишилися в минулому столітті і не бажають шукати більш безпечні та прогресивні матеріали для будівництва? Адже це в їхніх інтересах - подбати про репутацію своєї компанії, як такої, що викликає довіру.

І наостанок, хочеться звернутися до наших українських забудовникам від імені всіх майбутніх кінцевих споживачів. Не будуйте житлові та нежитлові будівлі з утеплювачем, який може стати причиною пожеж! Відкривайте для себе нові утеплювачі, які не горять і є абсолютно безпечними для життя людей!
Думка редакції може відрізнятися від думки автора.
+380 98 609 XX XX +380 98 609 0105
+380 98 609 XX XX +380 67 149 3142
+380 98 609 XX XX +380 44 428 7534
Ідентифікатор: 13085