Розпочато створення Національної інфраструктури геопросторових даних

Розпочато створення Національної інфраструктури геопросторових даних

Стартував проект з формування Національної інфраструктури геопросторових даних (НІГД) України. Технічну та фінансову підтримку у цьому проекті надає Японська агенція міжнародної співпраці (JICA), повідомляє прес-служба Держгеокадастру.


Під реалізацію пілотного проекту відведено територію площею 900 км², де буде створено прототип інфраструктури геопросторових даних. Далі проект буде поширено на всю територію України, що дозволить забезпечити потреби українського суспільства в актуальній географічній інформації — уся зібрана інформація буде відображатись на єдиному Геопорталі.

Координуватиме проект спеціальна міжвідомча група. Як повідомлялось раніше, це дозволить Україні у майбутньому інтегруватись у єдину євпропейську інфрастурктуру геопросторових даних.

НІГД стане складовою частиною Національної інформаційної інфраструктури України і регулюватиметься нормативними актами та технічною документацією, чинною у сфері використання інформаційних ресурсів країни, а також тими нормами, технічнимим регламентами тощо, які будуть прийняті безпосередньо під час формування НІГД.


Основні складові НІГД: нормативно-правове забезпечення, базові та профільні набори геопросторових даних, метадані та каталоги метаданих для пошуку і доступу до даних, техрегламенти та стандарти, засоби формування і актуалізації даних та ін.


Нагадаємо, що восени минулого року Японія прийняла рішення надати Україні технічну підтримку у створенні національної інфраструктури геопросторових даних. Перемовини щодо цього проекту між Україною та Японією тривали з 2012 року, у 2013 році японським колегам було презентовано рішення по створенню НІГД на базі Держземагентства.

Ідентифікатор: 13122