В Україні почала працювати перша лінія з переробки енергоощадних ламп
Фото: morguefile.com

В Україні почала працювати перша лінія з переробки енергоощадних ламп

У Львові запустили лінію з переробки ртутних енергоефективних ламп. Потужності з переробки розміщено на базі міської ТЕЦ-2. Це перша подібна установка в Україні і вона розрахована на переробку 200 кг відпрацьованих ламп на годину, повідомляє прес-служба Львівської міськради.


Установка прийматиме на утилізацію відпрацьовані енергоефективні лампи з усієї західного регіону країни. У повідомленні зазначається, що переробка 200 кг ламп на годину — це досить великий об’єм.

Інвестиція в проект становили 720 тис. євро, які були надані Європейським Союзом. Устаткування ціною у 2,2 млн грн було придбано за кошти міста.


Запуск лінії з переробки енергозберігаючих ламп відбувся у рамках проекту зі створення муніципальної системи поводження з такими відходами у Львові, який співфінансує ЄС. На проект передбачено 1,3 млн євро: 700 тис. євро на запуск лінії з переробки, решта коштів — на інформаційну кампанію, програмне забезпечення, дослідженя та придбання обладнання.


Потужність лінії становить 500 трубчастих або 800 невеликих люмінесцентних ламп за годину. Лінія з переробки повністю автоматизована і для її обслуговування необхідно лише два працівники, які вже пройшли навчання у постачальника обладнання.

Механізм роботи лінії виглядає таким чином: лампи подрібнюються, сортуються за структурними частинами (скло, пластик, метал, люмінофор) та переробляються. У результаті отримуються такі речовини, як чиста ртуть та люмінофор, які можна використовувати повторно. Потенційним споживачем ртуті у Львові, за словами координатора проекту, керівника дільниці ДП «Бондарівка» Оксани Війтик, є Львівський ізоляторний завод, а люмінофор можна використовувати для виготовлення люмінісцентної фарби для доріг. Наразі укладених контрактів зі споживачами цієї продукції покищо немає.

Здати відпрацьовані лампи на переробку можна буде до пересувного пункту (спеціального автобусу), який працюватиме по суботах у першій половині дня у людних районах міста.


Нагадаємо, що у ВРУ зареєстровано проект Закону, який передбачає запровадження в Україні енергоощадного освітлення.

Як повідомлялось раніше, в Україні затверджено технічний регламент енергомаркування освітлювальних приладів.


Довідка:
Постачальником обладнання, здатного утилізувати небезпечну для довкілля ртуть, є компанія MRT System International AB (Швеція) із 40-річним досвідом роботи — один зі світових лідерів у переробці електронних відходів, у тому числі з вмістом небезпечних компонентів. На рахунку компанії — понад 300 установок, які працюють у країнах ЄС, Північній Америці та Азії.
Ідентифікатор: 13175