Розроблено стіновий блок, який виконує відразу три завдання
Фото: www.innomur.com

Розроблено стіновий блок, який виконує відразу три завдання

Французька компанія Innomur розробила блок-напівфабрикат Isostal. Блок, який отримав патент в січні 2015 року, одночасно виступає як несуча стіна, зовнішня теплоізоляція (R = 5.00 м2K/Вт) і внутрішня рама для облицювання й розміщення комунікацій.

Isostal являє собою дерев'яну опалубку з зовнішньою теплоізоляцією. Складається з двох плит 600х330 мм із формованої деревини, яка являє собою суміш із деревної стружки, тирси і клею. Плити з'єднуються за допомогою чотирьох дерев'яних перемичок: дві зверху і дві знизу, відповідно конструкція не має містків холоду. Частини збираються в прямокутних паралелепіпед зовні якого розташований полістирол товщиною 160 мм. Блоки збираються, як дитячий конструктор, а всередину заливається бетон. Рекомендують укладати в чотири лінії, а потім заливати. У перемичках передбачені отвори і канавки для розміщення арматури. Така система задовольняє стандарти сейсмічної стійкості.

Також, ще виділяють легкість Isostal: блок важить 21 кгс/м2 в порівнянні з 200 кгс/м2 для будівельних матеріалів, наприклад, цегли. За оцінками Innomur, трьох каменярів достатньо, щоб вигнати 120 м2 зовнішньої стіни за три дні, в той час як, в традиційній техніці знадобитися 12 днів.

Переваги Isostal були оцінені на конкурсі інновацій в рамках Паризької Будівельної Тижня 2015 — у категорії «Структура» продукт взяв бронзу.
Ідентифікатор: 13186