На будівництво об'єктів III категорії тепер потрібна ліцензія
эксперт
Будівельна ліцензія.

На будівництво об'єктів III категорії тепер потрібна ліцензія

10 червня 2017 року набирає чинності дія Закону України № 1817 VIII від 17.01.2017 р «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення містобудівної діяльності».

Основні нововведення:

- зміна (можна сказати посилення) порядку отримання дозвільних документів на будівництво об'єктів III категорії складності;

- визначення порядку отримання містобудівних умов і обмежень;

- збільшення до 4-х разів штрафів для будівельників-порушників.

Якщо раніше для проведення будівельних робіт на об'єктах III категорії не було потрібно отримання ліцензії і початок робіт здійснювалося на підставі зареєстрованої в Держархбудінспекції декларації про початок будівельних робіт, то з 10 червня 2017 роки для робіт на об'єктах III категорії необхідна і ліцензія і експертиза проектної документації і дозвіл Держархбудінспекції на початок будівельних робіт.

Декларативний принцип у будівництві залишився тільки щодо будівництва об'єктів I і II категорії складності.

Законодавець тепер взагалі уникає поняття категорії складності об'єкта будівництва до поняття класу наслідків (відповідальності) будівель і споруд, як характеристиці рівня можливої ​​небезпеки для здоров'я і життя людей, які постійно або періодично перебувати на об'єкті або які будуть перебувати зовні такого об'єкта, матеріального збитку або соціальних втрат, пов'язаних з припиненням експлуатації або з втратою цілісності об'єкта.

Всі об'єкти діляться на такі класи наслідків:

СС1 - незначні наслідки,

СС2 - середні наслідки

СС3 - значні наслідки.

У співвідношенні з категоріями:

I і II категорій складності відносяться відповідно до об'єктів з незначними наслідками СС1;

III і IV категорій складності відносяться відповідно до об'єктів із середніми наслідками СС2;

V категорії складності відносяться відповідно до об'єктів зі значними наслідками СС3.

До незначним наслідків СС1 не можуть бути віднесені об'єкти:

1. Характеристики можливих наслідків відмови (стану об'єкта, при якому неможливо використовувати його або складову частину за функціональним призначенням) яких перевищують:

- рівень можливої ​​небезпеки для здоров'я і життя людей, які постійно перебувати на об'єкті - 50 осіб;

- рівень можливої ​​небезпеки для здоров'я і життя людей, які періодично будуть перебувати на об'єкті, - 100 осіб;

- рівень матеріального збитку або соціальних втрат, пов'язаних з припиненням експлуатації або з втратою цілісності об'єкта, - 2500 мінімальних заробітних плат.

2. Пам'ятки культурної спадщини національного та місцевого значення, визначені відповідно до Закону України "Про охорону культурної спадщини".

3. Нове будівництво яких здійснюється в охоронній зоні пам'яток культурної спадщини національного та місцевого значення (розміри охоронної зони не можуть бути меншими два горизонтальних або два вертикальних розміри пам'ятки).

4. Об'єкти підвищеної небезпеки, ідентифіковані відповідно до Закону України "Про об'єкти підвищеної небезпеки".

5. Житлові будинки більше чотирьох поверхів.

До значних наслідків СС3 відносяться такі об'єкти:

1. Пам'ятники культурної спадщини, визначені відповідно до Закону України "Про охорону культурної спадщини".

2. Об'єкти підвищеної небезпеки, ідентифіковані відповідно до Закону України "Про об'єкти підвищеної небезпеки".

3. Житлові, громадські або багатофункціональні будівлі висотою понад 100 метрів і / або з рівнем можливої ​​небезпеки для здоров'я і життя людей понад 400 осіб, які постійно перебувають на об'єкті.

Очевидно, що всі інші об'єкти відносяться до класу наслідків СС2 (III і IV категорії).

Віднесення об'єкта до певного класу наслідків (відповідальності) здійснюється проектною організацією за погодженням із замовником будівництва. Клас наслідків визначається відповідно до вимог будівельних норм, стандартів, нормативних документів і правил, затверджених відповідно до законодавства. Клас наслідків визначається для кожного об'єкта - будівлі, будівлі, споруди будь-якого призначення, їх частин, лінійних об'єктів інженерно-транспортної інфраструктури, в тому числі, що входять до складу комплексу (будови). До складу комплексу (будови) можуть належати об'єкти, будівництво яких здійснюється за єдиною проектно-кошторисною документацією.

Так само дуже важливо відзначити, що назва ліцензійної діяльності змінюється на «Будівництво об'єктів, які за класом наслідків (відповідальності) відносяться до об'єктів з середніми і великими наслідками - з урахуванням особливостей, визначених Законом України« Про архітектурну діяльність».
Думка редакції може відрізнятися від думки автора.
Ідентифікатор: 13895