Відтепер повноваження архітектурно-будівельного контролю передано на місця
Фото: Галина Коноваленко, BAU.ua

Відтепер повноваження архітектурно-будівельного контролю передано на місця

Верховна Рада України у першому читанні прийняла Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань регулювання містобудівної діяльності та державного архітектурно-будівельного контролю", згідно якого повноваженя архбудконтролю переходять на місця. Про це повідомив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, повідомляє прес-служба Віце-прем’єр-міністра.

За словами Геннадія Зубко, система держархбудконтролю вже давно потребувала реформування. Згідно положень нового закону, контроль за будівництвом тепер буде здійснюватись громадам на місцях. Зокрема, з державного на місцевий рівень передано такі функції: видача дозвільних документів, здійснення архітектурно-будівельного контролю, прийняття в експлуатацію об’єктів. Для цього будуть створюватись відповідні органи у складі органів місцевого самоврядування та райдержадміністрацій.
У законопроекті удосконалено процедуру подання декларацій про початок виконання підготовчих і будівельних робіт — встановлено чіткий перелік підстав для їх повернення на доопрацювання, термін видачі технічних умов скорочено з 15 до 10 робочих днів. Затверджено перелік документів, які необхідні для того, щоб прийняти в експлуатацію завершені об’єкти будівництва.

Як раніше повідомлялося, професійну атестацію у будівельній сфері здійснюватимуть саморегулівні організації.
Ідентифікатор: 12617