13,1 млн українців потребують інтеграції Універсального дизайну у суспільне життя
Фото: abarchitects.blogspot.com

13,1 млн українців потребують інтеграції Універсального дизайну у суспільне життя

В Україні вперше розглянуто тему Універсального дизайну на професійному і суспільному рівні — 13 лютого було проведено міжнародну тематичну конференцію, яка зібрала понад 200 експертів, архітекторів, бізнесменів та небайдужих громадян, повідомляється у прес-службі ПРООН.

Розвиток Універсального дизайну обґрунтований світовою тенденцією до старіння населення. За даними ООН, до 2050 року частка людей похилого віку у світі становитиме 30%, людей з інвалідністю — 10%. Задля комфортного проживання цих категорій населення, а також вагітних жінок, маленьких дітей, людей з дитячими візочками розробляється та створюється таке середовище, у якому їм стають доступними та зручними у користуванні усі об’єкти та послуги, які є звичними для здорової дорослої людини.

За інформацією Мінсоцполітики України та НАІУ, в нашій країні загальна кількість людей, які потребують у повсякденному житті більш зручних умов у пересуванні містом, користуванні громадським транспортом тощо, становить 13,1 млн чоловік (або 30,5% від загальної кількості населення країни, без врахування тимчасово окупованої території АРК і м. Севастополя). Зокрема, це 2,8 млн інвалідів, 7 млн людей похилого віку, 500 тис. людей з дитячими візочками, 2 млн дошкільнят, 400 тис. вагітних жінок, 400 тис. громадян з набутою інвалідністю.

Особливої актуальності ці питання набувають у світлі військових дій на Сході України і, як результат, постійного збільшення людей із набутою інвалідністю.

ПРООН буде продовжувати роботу з популяризації та інтеграції принципів Універсального дизайну в усі аспекти суспільного життя в Україні. На сьогоднішній день уже створено низку інформаційних продуктів з цього питання, зокрема, серія відео-уроків, інтернет-сайт, друковані матеріали тощо.

Нагадаємо, що навесні будуть оголошені результати Міжнародного конкурсу “Територія Гідності”.

Довідка:
Першу конференцію з Універсального дизайну в Україні було проведено у рамках реалізації Програми ПРООН, ВООЗ, ЮНІСЕФ, МОП за підтримки Мінсоцполітики та НАІУ, спрямованої на розвиток інтеграційної політики та послуг для людей з інвалідністю в Україні.

Універсальний дизайн — це концепція проектування середовища проживання, комфортного для усіх категорій населення, з урахуванням особливостей груп людей, обмежених у своїх можливостях.
Ідентифікатор: 12705